Departamentul Genetica Clinica  

GENETICA Clinica

Departamentul ofera servicii de consult, diagnostic si sfat genetic pentru pacientii cu risc de boala genetica.
  Departamentul Citogenetica  

CITOGENETICA

Departamentul realizeaza analiza cromozomilor, pentru a diagnostica anomaliile cromozomiale asociate sindroamelor si bolilor genetice.
  Departamentul Genetica Moleculara  

GENETICA Moleculara

Departamentul realizeaza analize ADN pentru boli genetice mostenite sau dobandite, boli infectioase si analize de predispozitie la boala.
 

Genetica Moleculara studiaza structura si fiziologia genelor la nivel molecular, pentru elucidarea interactiunilor dintre gene.

Tipuri de analiza ADN:

Genetica moleculara

  1. Analiza ADN este efectuata in principal pentru indivizi afectati sau pentru persoane suspectate de a fi purtatorii unor modificari genetice. Pot fi examinate atat structura genomulu,i cat si mutatiile secventelor genice.
  2. Analiza ADN poate fi aplicata si pentru diagnosticul bolilor infectioase prin detectarea virusurilor si agentilor patogeni.
  3. Testarea ADN-ului bazata pe patternul perechilor de baze ADN (cunoscuta ca "fingerprinting") este aplicata pentru determinarea relatiilor de rudenie. Fiecare om are un patern unic al perechilor de baze ADN care-l defineste si prin care poate fi identificat. Pattern-urile ADN sunt mostenite de la parinti si pot fi folosite pentru confirmarea paternitatii, maternitatii si a relatiilor de rudenie.
  4. In final, testarea ADN-ului se foloseste ca un test predictiv pentru sanatatea individului, pentru evaluarea riscului de a dezvolta maladii multifactoriale poligenice, cum ar fi bolile cardiovasculare si diabetul.

Testul ADN predictiv este o unealta importanta pentru dezvoltarea medicinii "personalizate" si o piatra de temelie la fundatia Nutrigeneticii si Nutrigenomicii.